Mimmi Kotka om vinsten i CCC

I fredags kväll blev Mimmi Kotka första svensk att vinna CCC –  101 kilometer  mellan Courmayeur, Champex och Chamonix. Med 6 100 höjdmeter. 

Foto: Anette Andersson Photography

Start i Courmayeur i Italien, vidare till Champex i Schweiz och mål i Chamonix, Frankrike. CCC har varit känt som ”lillasyster till UTMB, Ultra-Trail du Mont-Blanc”, men har i sig blivit ett riktigt prestigefyllt lopp.

Mimmi Kotka är den första svensken att vinna CCC och tiden blev 13 timmar och 42 minuter. Hon vann före Jo Meek och Teresa Nimes Perez.

Hur känns det så här några dagar senare, i kroppen och rent känslomässigt?

– Känslomässigt känns det förstås bra! Kroppen är ok, tårna är tilltufsade och lite rivig i halsen. Men det är bara bra egentligen, då håller man sig lite lugn, kroppen behöver vila, säger Mimmi Kotka.

Hur var loppet? Hade du många svackor eller var du ”jämn”?

– Det flöt på bra fram till klättringen upp mot Gran Col Ferrett. Då var det mitt på dagen och otroligt varmt. Fick lite problem med värmen men efter Chamex-Lac vände det. Jag sprang hela loppet själv och på slutet i mörkret tappade jag lite tid också, men alla är ju trötta då. Det var ett fantastiskt lopp, stämningen och naturen.

Hade du några förväntningar om att vinna eller var det en överraskning?

– Jag skulle aldrig förvänta mig att vinna! Den som förberett sig bäst vinner och vem det är vet man inte. Det är en del av tjusningen med att tävla. För min del visste jag att en bra dag skulle jag kunna springa på strax över 13 timmar, nu tog värmen musten ur mig lite men det räckte till vinst. En bonus.

Är CCC det hårdaste loppet du sprungit?

– Ja, helt klart. Värmen och distansen gjorde det tufft. Har aldrig sprungit över 100 kilometer tidigare.

Mimmi Kotka slog igenom ordentligt 2014 då hon blev tvåa på Ultravasan 90K efter Holly Rush och trea på Axa Fjällmaraton, efter Emelie Forsberg och Emmie Collinge. 2015 tog hon en åttondeplats på VM i ultratrail.

– 2014 gick det bra på tävlingar och jag tränade på in på 2015 och ökade min träningsmängd rejält. Det blev lite för mycket och jag drog på mig problem med hälsenorna och en hamstring. Så under hösten och vintern struntade jag mer eller mindre i att springa och fokuserade på annat jag älskar, skidor, cykel, vandring med mera. Kroppen började trivas igen, löpningen blev roligare än någonsin och resultaten bättre.

Hur ser ditt löparliv och din vardag ut?

– Det är roligt att tävla nere i Alperna, tuffa banor och bra stämning! I år har vi hyrt en lägenhet i Courmayeur på Italienska sidan av Mont Blanc och varit där en hel del. Annars jobbar jag som konsult inom kosttillskottsbranschen och kan styra arbetstiderna lite på det sättet vilket är kanon. Fast jag skulle förstås vilja satsa ännu mer, vi får se hur det blir framöver. Jag verkar ha hittat min löparformel nu och det är bara att köra på.

Hur ser resten av säsongen ut, du är uttagen till VM i ultratrail?

– Ja, ska springa VM tillsammans med Ida Nilsson och Emelie Forsberg, vilket sällskap att vara i, säger Mimmi Kotka.

VM i ultratrail går i Geres, Portugal den 29 oktober. Banan är 85 kilometer med 4 500 höjdmeter.

Hur skulle du vilja sammanfatta säsongen hittills, inklusive några höjdpunkter?

– CCC förstås, det är ett av loppen på min drömlista. Och så ett superroligt lokalt lopp i Courmayeur, Gran Trail Courmayeur. Det finns en 30, 60 och 90km bana. Mycket höjdmeter och fantastiskt vackert. Rekommenderas varmt!

BESTÄLL TRÄNA HÄR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s